Tarinamme

Etusivu » Tietoa Pirkan opistosta » Tarinamme

Työväenopistot yhdistyivät Pirkan opistoksi vuonna 2013

 

Pirkan opisto perustettiin vuonna 2013, kun Nokian työväenopisto ja Lempäälän, Vesilahden ja Pirkkalan opistot yhdistyivät Pirkan opistoksi. Opistot olivat tehneet tiivistä yhteistyötä jo aiemminkin, joten yhdistyminen oli luontevaa. Samaan aikaan muitakin pirkanmaalaisia opistoja liittyi yhteen, kun Tampereen ja Ylöjärven työväenopistot muodostivat Tampereen seudun työväenopiston ja Kangasalan opisto liittyi Valkeakoski-opistoon.

 

 

Nokian kaupunki vastuukunnaksi

 

Kuntien yhdessä tekemän sopimuksen mukaan Nokian kaupungista tuli Pirkan opiston hallinnollinen vastuukunta. Opiston hallinto ja toimisto sijaitsevat Nokialla historiallisessa Kerholassa, jonne opiston toimisto muutti Nokian Teollisuusasemalta vuonna 2020. Katso lisä Kerholasta täältä >>

Opiston hallintoelimenä toimii Pirkan opiston jaosto, jossa on edustus jokaisesta Pirkan opiston jäsenkunnasta.

 

 

Ihmistä lähellä

 

Työväenopistojen yhdistyttyä Pirkan opistoksi monia huolestutti, säilyvätkö opintoryhmät ja harrastukset omassa kunnassa jatkossakin. Yhdistymisenkin jälkeen Pirkan opiston tärkeänä tavoitteena on aina ollut tuottaa opetusta ja harrastusmahdollisuuksia lähipalveluina asutuskeskuksissa, taajamissa ja kylissä. Myös asiakaspalvelu toimii jokaisessa kunnassa. Pirkan opisto toimii kuntien yhteisissä tiloissa, kuten päiväkodeissa, kouluissa, kirjastoissa ja kuntosaleilla. Monia kuntia ja kouluja koskevat tilaongelmat ovat toki koskettaneet Pirkan opistoakin, eikä opintoryhmiä ole aina voitu tilapuutteen vuoksi järjestää, kuten olisi toivottu.

 

Opintoryhmien ja harrastusmahdollisuuksien tuominen lähelle ihmistä onkin yksi kansalaisopistotoiminnan pääperiaatteista. Opetukseen voi osallistua kuka tahansa iästä ja koulutustaustasta riippumatta. Kuntalaiset voivat vaikuttaa kurssitarjontaan esittämällä omia toiveitaan ja opistojen kuuluukin lakisääteisesti vastata paikallisiin sivistystarpeisiin. Kurssitarjonta elää myös yhteiskunnallisten muutosten myötä. Suomessa jokainen kunta kuuluu jonkun kansalaisopiston toimialueeseen. 

 

Nykyään kansalaisopistot ovat Suomessa aktiivisia, näkyviä ja ajassa kiinni olevia merkittäviä yhteiskunnallisia toimijoita, jotka tuottavat myös ison osan ilmaistapahtumia, kuten konsertteja, teatteriesityksiä, taidenäyttelyitä ja luentoja kuntiin. Kansalaisopistojen siipien suojissa toimii usein myös kuoroja, orkestereita, bändejä tai teatteriryhmiä. Parhaimmillaan opistot toimivat myös vilkkaina kohtaamispaikkoina ja kulttuurikeskuksina.

 

Eteenpäin katsova, ajassa kiinni oleva opisto

 

Tänä päivänä Pirkan opisto on vahvasti eteenpäin katsova, kestävistä toimintaperiaatteista huolehtiva ja ajassa kiinni oleva oppilaitos. Moneen suuntaan versova yhteistyö ja kumppanuus on kaiken toimintamme kulmakivi. Haluamme, että meille on helppo tulla ja huolehdimme siitä, että opintojen aloittaminen onnistuu minkäikäisenä ja missä elämäntilanteessa tahansa. Lukuisat verkkokurssit ja -luennot ovat tulleet pysyvästi tarjontaan monipuolistamaan koulutus- ja harrastusmahdollisuuksia.

 

Saavutettavuus ja matalan kynnyksen toiminta on sydäntämme lähellä. Viisi taiteen perusopetusta antavaa taidekoulua takaavat sen, että laadukas lasten ja nuorten taide- ja kulttuurikasvatus toimii kattavasti jokaisessa jäsenkunnassa.

 

Kehittämisohjelmassamme linjaamme tavoitteemme viideksi vuodeksi eteenpäin. Tavoitteemme ovat korkealla ja pyrimme parhaaseen. Jalansijamme juurrutamme arvoihimme ja tehtäväämme.

 

Katso kehittämisohjelma 2022-2026 (pdf) täältä >>

Katso arvot ja tehtävämme täältä >>

 

 

Pirkan opisto lukuina

 

  • 1900 kurssia ja luentoa vuodessa
  • 47 000 oppituntia vuodessa
  • 24 000 opiskelijaa vuodessa

 

 

Kansalaisopistot lukuina

 

  • 176 kansalaisopistoa (vuoden 2022 tilanne)
  • Kursseille osallistuu vuosittain yli 600 000 opiskelijaa.
  • Opetustunteja järjestetään vuosittain yli 2 miljoonaa.

 

Katso lisää kansalaisopistoista Suomessa ja niiden historiasta Kansalaisopistot.fi-sivulta >>

 

 

Lähteenä käytetty Kansalaisopistot.fi-sivustoa. www.kansalaisopistot.fi (17.6.2022).

 

Avaa sivuvalikko
Sulje sivuvalikko