Hakeminen musiikkiopistoon

Etusivu » Musiikkiopisto » Hakeminen musiikkiopistoon

Kysy vapaita paikkoja elokuussa alkaviin opintoihin


Hakuaika elokuussa alkaviin opintoihin on huhtikuussa. Voit silti tiedustella mahdollisia vapaita paikkoja toimistosihteeriltä: samuliina.tukiainen@nokiankaupunki.fi.

 

 

Minkä ikäisenä voi hakea?

 

Taiteen perusopetus on tarkoitettu ensisijaisesti lapsille ja nuorille, mutta myös aikuiset voivat osallistua

laulu- tai soittotunneille, jos vapaita paikkoja on. Nuorimmat oppilaamme ovat 5-vuotiaita. Lauluopinnot sopii aloittaa aikaisintaan 9-vuotiaana ja puhallinsoittimissa sopiva aloitusikä vaihtelee 7-9 ikävuoden välillä. Ohjaamme uudet hakijat aina sopivan soittimen pariin.

 

 

Opetusta on seuraavista instrumenteista:

 • puhallinsoittimet: huilu, oboe klarinetti, saksofoni, trumpetti, käyrätorvi, pasuuna, baritonitorvi, tuuba
 • laulu (klassinen ja rytmimusiikki)
 • jousisoittimet: viulu, alttoviulu, sello
 • klassinen kitara, sähkökitara, basso
 • kantele
 • harmonikka
 • piano (klassinen ja rytmimusiikki)
 • lyömäsoittimet

 

Näin voit tutustua eri soittimiin ennen musiikkiopistoon hakemista

 

Miltä kuulostavat sello, klarinetti tai käyrätorvi? Miten äänen saa kuuluviin ja mitä kaikkea soittimilla voi tehdä? Musiikkiopiston ryhmissä voi vierailla sovitusti huhtikuun aikana ja tutustua eri soittimiin. Olethan vierailutoiveesta yhteydessä koulutuspäällikköön anna.major@nokiankaupunki.fi.

 

 

Valintakokeet ovat toukokuussa

 

Kaikki musiikkiopistoon hakeneet kutsutaan henkilökohtaiseen valintakoetilaisuuteen Lempäälässä, Vesilahdella, Pirkkalassa ja Nokialla. Valintakoe kestää noin 15 minuuttia.

 

Sinulla ei tarvitse olla aiempaa kokemusta musiikin harrastamisesta. Valintakokeiden aikataulut sovitetaan arkipäiville klo 8-15 välille, joten tätä varten on hyvä varautua olemaan lyhyen aikaa pois koulusta. Tänä keväänä valintakokeet ovat 6.-13.5. eri paikkakunnilla. Lähetämme kaikille ilmoittautuneille erikseen oman kutsun valintakoetilaisuuteen. Oppilasvalinnat tehdään paikkakuntakohtaisesti toukokuun lopussa valintakokeiden jälkeen.

 

 

Mitä valintakokeessa tapahtuu?

 

 

Laulunäyte

 

Valmistaudu laulamaan tai soittamaan itse valitsemasi kappale. Lyhytkin melodia riittää. Sinulla ei tarvitse olla entuudestaan soitto- tai laulukokemusta, mutta tätä on hyvä harjoitella esimerkiksi perheen kanssa kotona. Voit esittää kappaleen soolona tai esimerkiksi oman äänilaitteen tai soittimen säestyksellä. Tilassa on käytettävissä piano. 


Rytmitehtävä

 

Opettaja esittää lyhyen rytmin taputtamalla tai lorun muodossa. Sen jälkeen sinä toistat rytmin opettajan perässä.

 

Melodiantoisto- ja kuuntelutehtävä

 

Opettaja laulaa tai soittaa pianolla äänen tai yksinkertaisen melodian. Kuuntelet, opettelet ja toistat sävelkulun opettajan perässä.

 

Vapaamuotoinen haastattelu

 

Valintakokeessa on lyhyt vapaamuotoinen haastattelu oppilaan (ja pienen oppilaan vanhemman) kanssa. Voit etukäteen valmistautua pohtimalla seuraavia kysymyksiä:

 • Miksi haluaisit soittaa tai laulaa musiikkiopistossa?
 • Saiko esimerkiksi jokin esitys, kappale tai esiintyjä sinut innostumaan opiskelusta? 
 • Mitä haluaisit opettajan johdolla oppia? Miten haluaisit uusia taitojasi käyttää?
 • Kuinka paljon aikaa sinä pystyisit käyttämään soittamiseen tai laulamiseen kotona viikon aikana? 

Opettajamme kertoo instrumenttitoiveesi mukaan opintopolusta opistossamme.
 

 

Kesäkuussa vahvistamme oppilasvalinnat

 

Lähetämme valituille oppilaille tiedon opintopaikan saamisesta ja opintojen aikatauluista kesäkuun alussa. Olemme yhteydessä myös siinä tapauksessa, jos emme nyt voi tarjota aloituspaikkaa ja saat varasijapaikan. Varasijalla oleville hakijoille on tarjolla useita ryhmiä ja kursseja Pirkan opiston kansalaisopiston puolella. Ohjaamme mielellämme kaikki halukkaat innostavien opintojen äärelle Pirkan opistossa.

 

 

Opinnot alkavat elokuussa

 

Musiikin laajan oppimäärän opetus alkaa ma 12.8.2024 uusille ja vanhoille oppilaille. Lukukausi sisältää 16 opetuskertaa syksyllä ja keväällä. Opintojen alussa käyt  vain oman instrumentin oppitunneilla, jotka kestävät 30 minuuttia. Oppitunti on kerran viikossa.

 

Opintoihin kuuluu myöhemmin yksilöopetuksen lisäksi myös ryhmätunnit eli musiikin hahmottaminen ja yhteismusisointi. Oman soitto- tai laulutunnin kesto pitenee kun opintosi etenevät. Opiskeluoikeus on voimassa koko oppimäärän ajan eli 8-12 vuotta.

 

Lisätietoja hausta tai opinnoista voit kysyä suoraan koulutuspäälliköltä. Vapaita paikkoja voi hakuajan ulkopuolella tiedustella läpi vuoden toimistosihteeriltä. Katso yhteystiedot alta.

 

 

 

 

 

Suunnittelu ja opintoneuvonta

 

Koulutuspäällikkö

Anna Major

Puhelin 040 133 4244

 

Sähköposti: etunimi.sukunimi@nokiankaupunki.fi

 

Asiakaspalvelu

 

Toimistosihteeri

Samuliina Tukiainen

Puhelin 040 133 4224

 

Sähköposti: etunimi.sukunimi@nokiankaupunki.fi

Avaa sivuvalikko
Sulje sivuvalikko