Kielet

Etusivu » Kansalaisopisto-opetus » Kielet

Opi uutta, etene tai palauta mieleen

 

 

Tervetuloa opiston kielikursseille kehittämään nykyistä kielitaitoasi, vetreyttämään aiemmin opittuja taitoja tai ottamaan haltuun kokonaan uusi kieli! Kursseillamme opit käytännön kielitaitoa ryhmässä: opiskelu on tehokasta ja hauskaa, porukalla pulistessa suullinen kielitaito kehittyy eikä virheitä ei tarvitse jännittää. Tiesitkö, että kieltenopiskelu on myös mahtava tapa tehostaa aivojen toimintaa missä iässä tahansa?

 

Suurin osa kielikursseissa kokoontuu lähiopetukseen viikoittain lukukauden tai koko lukuvuoden ajan. Tarjolla on myös lyhytkursseja sekä verkkokursseja.   

 

Miten valitsen sopivan tasoisen kurssin?

 

Uutta lukuvuoden 2025/26 kursseilla: Alkeis- ja perustason kurssit on nyt numeroitu opiskeluvuoden mukaan. Jos siis haluat aloittaa vaikkapa italian kielen aivan alusta, ilmoittaudu ensin kurssille Italia 1, alkeet (taso A1), ja seuraavana vuonna kurssille Italia 2. Huomaa, että vuodet viittaavat opiskelutahtiin kansalaisopistossa (noin. 50 oppituntia / lukuvuosi). 

 

Kielikurssien yhteyteen lisäksi on merkitty kunkin kurssin tavoitteena oleva kielitaidon taso. Noudatamme eurooppalaisen viitekehyksen kuusiportaista taitotasoluokitusta: perustaso A1–A2, keskitaso B1–B2 ja syventävä taso C1–C2.

 

A1

Aloita A1 Alkeet -kurssista, jos opittava kieli on sinulle uusi. Kansalaisopiston kahden viikkotunnin kursseilla A1-tasolla opiskellaan vähintään 1-2 lukuvuotta. Osassa kursseista tavoitetaso A1 on pilkottu pienemmiksi osatavoitteiksi A1.1 - A1.3 seuraavasti:
A1.1. Kielitaidon alkeiden hallinta (esim. muutamia opittuja fraaseja)
A1.2. Kehittyvä alkeiskielitaito (esim. yksinkertainen viestiminen perusasioista)
A1.3. Toimiva alkeiskielitaito (esim. sosiaalisen kanssakäymisen perusta)

 

A2

Tällä tasolla kartutetaan sisukkaasti peruskielitaitoa ja opetellaan selviytymään uudella kielellä. Kansalaisopistossa A2-tason opiskelun parissa viihdytään yleisimmin opiskeluvuosina 3–5. Taso voi olla sopiva myös sinulle, jos olet opiskellut kieltä aiemmin, mutta taidot ovat päässeet ruostumaan.
Osassa kursseista A2-taso on pilkottu osatavoitteiksi A2.1 (peruskielitaidon alkuvaihe) ja A2.2 (kehittyvä peruskielitaito). 

 

B1–B2

Keskitason kurssit sopivat perustason opintojen tai lukion lyhyen oppimäärän jatkoksi. Taitotason B2 saavutettuasi pystyt jo esim. työskentelemään tai opiskelemaan vieraalla kielellä.

 

C1–C2

Syventävän tason kursseilla opiskelijalla on erittäin hyvä ja monipuolinen kielitaito. Tämän tason kurssit sopivat vuosia kieliä harrastaneille, jotka haluavat ylläpitää ja hioa kielitaitoaan.


Lue lisää taitotasoista: Kielten taitotasokuvaukset >>

 

 

Usein kysyttyä kielikursseista


Milloin ilmoittaudutaan? 

Jokaisen kurssin tiedoissa verkkokaupassa. näkyy ilmoittautumisen alkamispäivä: kielikurssien ilmoittautumiset alkavat muista opiston kursseista poiketen jo huhtikuussa. Kurssipaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu kurssille viimeistään viikkoa ennen alkamispäivää. Sen jälkeen tarkistamme, että koossa on riittävä määrä osallistujia.

 

Ilmoittaako opisto kurssin alkamisesta?

Jos valitsemasi kurssi joudutaan perumaan tai kurssitietoihin tulee muutoksia, saat siitä tiedon tekstiviestillä. Mahdollisesta peruutuksesta ilmoitamme 6–7 päivää ennen kurssin alkua. Kurssi alkaa suunnitellusti, jollei toisin ilmoiteta. Jos annat ilmoittautumisen yhteydessä sähköpostiosoitteesi, saat 3 päivää ennen kurssin alkamista automaattisen muistutusviestin.

 

Voiko kielikurssille tulla mukaan kesken kauden?

Jo käynnissä olevalle kielikurssille voit ilmoittautua mukaan myös kesken kauden, mikäli ryhmässä on tilaa ja kurssin taso on sinulle sopiva. Ota tarvittaessa yhteyttä opiston toimistoon tai kielten suunnittelijaopettajaan lisätietoja varten.

 

Tarvitaanko oppikirjaa?

Suurimmalla osasta kielikursseista käytetään oppikirjaa opiskelun tukena, ja kurssikuvauksessa on tästä tarkemmat tiedot. Oppikirja ei sisälly kurssimaksuun, vaan jokainen hankkii sen itse kirjakaupasta tai verkon kautta tilaamalla. Kirjastoistakin oppikirjan voi löytää. Usein samassa oppikirjassa riittää materiaalia useammalle opiskeluvuodelle. 

 

Ensimmäisellä kurssikerralle voit huoletta tulla myös ilman oppikirjaa. Ennen uuden oppikirjan hankkimista kannattaa varmistaa, että kurssi varmasti toteutuu, eli mukaan on ilmoittautunut riittävä määrä opiskelijoita. 

 

Mitä muuta kurssille pitää ottaa mukaan?

Ota oppikirjan lisäksi mukaan muistiinpanovälineet. 

 

Huomaa myös, että osassa opiskelutiloista (esim. Kanavan koulu Lempäälässä, Vähäjärven koulu Pirkkalassa) ulkokengät jätetään eteiseen ja sisällä liikutaan sisäkengissä tai sukkasillaan.


Jos olet ilmoittautunut verkkokurssille, tarvitset tietokoneen tai mobiililaitteen, internet-yhteyden, toimivan sähköpostin, kuulokkeet ja mikrofonin sekä mielellään kameran. Verkkokurssista saat aina lisäohjeita sähköpostitse ennen kurssin alkua.

 

Voiko kielikursseista saada opintopisteitä?

Osa Pirkan opiston kielten kursseista järjestetään opintopistekursseina eli niiltä on mahdollisuus saada opintosuoritusmerkintä Oma opintopolku -palveluun. Lue lisää opintopistekursseista täältä >>

 

Mitä ovat kielten pienryhmäkurssit?

Joitakin kielten kursseja järjestetään tavallista pienemmässä opetusryhmässä, jolloin kurssimaksu on normaalia korkeampi. Tämä mahdollistaa esim. jatkotason kielikurssien järjestämisen opistomme eri paikkakunnilla. 

 

Voiko kielikurssille tulla tutustumaan sitoumuksetta?

Kursseillamme ei ole maksuttomia tutustumiskertoja, mutta autamme mielellämme sopivan kurssin valinnassa. Jos pohdit, onko kiinnostavan kurssin taso sinulle sopiva, tai jokin muu asia mietityttää, ota yhteyttä kielten suunnittelijaopettajaan (yhteystiedot alla). Lue lisää PIrkan opiston kursseille ilmoittautumisesta sekä peruutusehdoista täältä>>

 

Millaista opiskelu kansalaisopiston kielikurssilla on?

Kansalaisopiston kielikursseilla opiskelu on rentoa mutta tehokasta. Suullista kielitaitoa harjoitellaan paljon ryhmän tai parin kanssa. Virheitä ei tarvitse jännittää eikä tenttejä pidetä. Kotitehtäviä kannattaa tehdä, niin oma oppiminen tehostuu, ja oppitunneilla saat myös muita vinkkejä kielitaidon omatoimiseen kehittämiseen. Opettajamme ovat kannustavia ja mukavia aikuisten kieltenopetuksen ammattilaisia. Lue lisää kielikurssien meiningistä: Kieliä opiskellessa saa pitää hauskaa >>


Haluatko kysyä jotakin muuta, antaa palautetta tai esittää toiveita Pirkan opiston kielikursseista?

 

Ota yhteyttä:
Kielten suunnittelijaopettaja Päivikki Koikkalainen
paivikki.koikkalainen@nokiankaupunki.fi , 040 133 4232

Avaa sivuvalikko
Sulje sivuvalikko