Elämää Pirkan Opistossa

Etusivu » Verkkoartikkelit

Nuori taiteen veteraaniMaria Mäkipää on 20-vuotias teatterin ja musiikin opiskelija Lempäälästä. Hän opiskelee tällä hetkellä Suomen Teatteriopistossa näyttelemistä ja Pirkan opistossa musiikkia.

 

 

 

 

Maria haki Pirkan opiston musiikkiopistoon 5-vuotiaana. 

- Soitin miniviulullani pääsykokeessa kappaleen ”Molla-Maija”. Soitin silmät kiinni, sillä minua jännitti niin paljon, mutta pääsin kuin pääsinkin opistoon, Maria muistelee. Viulu vaihtui pianoon muutaman vuoden jälkeen, ja tällä hetkellä hän tekee lopputyötä siitä.

 

Maria on siis opiskellut taidetta Pirkan opistossa melkein koko ikänsä. Matkan varrelle mahtuu kansanmusiikkileirejä ja musikaaliesiintymisiä mm. Loitsu-musikaalissa ja Aurora-rockmusikaalissa, jossa hän näytteli Valtterin roolin syksyllä 2023.

 

Pitkästä kokemuksesta huolimatta Maria myöntää edelleen jännittävän esityksiä.

- Vaikka olen opiskellut pitkään ja esiintynyt paljon, jännitän esityksiä yhä, itse asiassa enemmän kuin lapsena. Suhtaudun jännittämiseen kuitenkin niin, että se on merkki esiintymisen tärkeydestä.

 

 

Musiikki on erottamaton osa arkea

 

Maria ei pelkää tarttua haasteisiin. Vaikka uuden oppiminen vaatii kovaa työtä, on kehittyminen lopulta palkitsevaa. Musiikki kulkee Marian elämässä mukana koko ajan.

 

- Musiikki on elämässäni läsnä koko ajan. Se sopii kaikkeen: suruihin, iloihin, niin tylsään sadepäivään kuin tärkeimpiin kesän menoihin.

Laulan paljon biisejä, joista tulee hyvä fiilis, joten musiikki ylläpitää positiivisuutta ihan konkreettisesti. En tiedä, mitä edes tekisin ilman musiikkia!

 

 

Teatterin lavalta voi löytää aina uutta

 

Marian mielestä esiintyminen on kutkuttavaa. Yleisön myötäeläminen on erityisen hienoa  varsinkin silloin, kun on muodostunut luottamus siihen, että hän saa koskettavan yhteyden luotua illasta toiseen.

 

- Kun eläydyn henkisesti ja fyysisesti rooleihini, tunnen myös kehittyväni ihmisenä. Löydän lavalta uusia näkökulmia ja lähestymistapoja elämään.

Parasta teatterissa onkin kameralle näkymätön, mutta paikalla vahvasti koettu yhteys yleisön ja näyttelijöiden välillä.

 

Maria Valtterin roolissaan Pirkan opiston Aurora-rockmusikaalissa vuonna 2023.

Musikaalin sävelsi ja kirjoitti Sami Varvio ja ohjasi Jennifer Markin.

 

Tulevaisuuden suhteen Marialla on selkeät tavoitteet, jotka jatkavat opistolla aloitettua opintopolkua. Tavoitteena on päästä Teatterikorkeakouluun Helsinkiin ja sitä kautta ammattinäyttelijäksi produktioihin. Mariaa kiinnostaisi myös omien biisien teko, ja lyriikoita hän on kirjoittanutkin jo.

 

Uusia taideopiskelijoita Maria haluaa kannustaa avoimuuteen ja rohkeuteen.

 

- Lähde avoimin mielin oppimaan, ota uusista jutuista kaikki irti. Jos tulee mutkia matkaan, älä heti heitä kirvestä kaivoon. Mokat, turhautuminen ja vahingot ovat vain inhimillisiä. Yritä parhaasi, niin voit luottaa siihen, että oppi vie eteenpäin. Kova työ palkitaan lopuksi.

 

 

 

Kuvat: Santeri Härkäaho ja Kalle Saarinen

Teksti: Kalle Saarinen


Takaisin uutisiin
Avaa sivuvalikko
Sulje sivuvalikko