Elämää Pirkan Opistossa

Etusivu » Verkkoartikkelit

Hyvä terveyskunto antaa energiaa arkeenLiikunnanohjaaja ja personal trainer Sirke Savolaisen missio on tuoda liikuntaharrastukseen iloa ja rentoutta: jokaisella on lupa löytää liikunnan ilo.

 

- Toivon, että jokainen viihtyisi omassa kehossaan. Liikuntaa ei tarvitse harrastaa samalta viivalta, sillä jokaisella on oma polkunsa.

 

Sopivalla liikunnalla ja laadukkaalla ravitsemuksella elämänlaatua ja hyvinvointia voi kohentaa. Kaikenlainen liikkuminen, kuten puutarhanhoito, edistää arjen toimintakykyä.Liikunnanohjaaja Sirke Savolainen mittaa aikaa sekuntikellolla ja hymyilee.

 

 

Voimaa, liikkuvuutta, kestävyyttä ja rentoutusta
 

Liikuntamahdollisuuksia ja -lajeja on paljon – jokaiselle on löydettävissä tapa harrastaa.

 

- Vaikeinta on liikkeelle lähteminen. Tule sellaisena, kuin olet ja usko itseesi. Kokeile eri lajeja ennakkoluulottomasti, Savolainen kannustaa.

 

Itse paljon liikkuva nainen ohjaa erilaisia aikuisten liikuntaryhmiä Pirkan opistossa Lempäälässä. Valikoimassa on niin räväköitä kuin lempeitä tunteja muokkauksesta ja kiertoharjoittelusta pilatekseen. Nopeatempoiset sykettä nostavat tunnit, joilla hyödynnetään kehon painoa tai erillisiä painoja, kehittävät voimaa ja kestävyyttä. Lempeämmillä tunneilla huolletaan kehoa ja ylläpidetään terveyskuntoa. Savolainen ohjaa myös tanssillisia tunteja sekä erilaisia lyhytkursseja.

 

Lukujärjestyksessä on myös matalan kynnyksen hyvän olon ryhmä, pari miesten liikuntaryhmää sekä seniorilavis ja -pilates -ryhmät. Miesten ryhmissä teemat vaihtelevat, toisinaan vahvistetaan lihaskuntoa ja välillä lisätään kehon liikkuvuutta.

 

Kansalaisopiston ideologiaan kuuluu tahto tarjota mahdollisimman monelle väylä erilaisiin harrastuksiin.

 

- Pidän ajatuksesta, että tarjotaan ammattitaitoista liikunnanohjausta edullisesti ja matalalla kynnyksellä, Savolainen iloitsee.

 

Liikunnanohjaaja Sirke Savolainen ohjaa asiakkaille liikuntatuntia.

 

 

“Ala valitsi minut”
 

Kuinka eteläkarjalaisesta lasten parissa työskentelevästä naisesta tuli lempääläläinen liikunnanohjaaja ja personal trainer?

 

Kymmenen vuotta sitten liikunnanohjaus oli Savolaisen iltaharrastus. Pikku hiljaa liikuntatunteja tuli koko ajan lisää ja ala vei mukanaan.

 

Savolainen muutti Pirkanmaalle, opiskeli Varalan urheiluopistossa liikunnan ammattitutkinnon sekä suoritti Urheiluopistot ry:n Personal Trainer -sertifikaatin. Hänellä on kuntosali-, vesijumppa- ja Lavis -ohjaajan sekä senioreiden liikunnanohjaajan koulutus. Savolainen toimii myös ravintovalmentajana, hänellä on FAF Nutrition Coach -sertifikaatti. Työssään viihtyvä ammattilainen kehittää edelleen osaamistaan esimerkiksi UKK-instituutin ja HLU ry:n koulutuksissa.

 

Savolainen toimii personal trainerina oman yrityksensä Sisu-motivationin kautta.

 

 

Kehon ja mielen yhteys
 

Kun ihmisellä on hyvä olla, kulkevat keho ja mieli käsi kädessä. Omaa kehoaan kuuntelemalla sen oppii tuntemaan.

 

Savolainen suree sitä, että luontainen ymmärrys liikuntaan on monilta hukassa. On niitä, jotka eivät liiku lainkaan ja toisaalta niitä, jotka suorittavat sitä. Body-mindfulness vaatii toisinaan lempeyttä, toisinaan päättäväisyyttä ja sinnikkyyttä.

 

- Itselläni on lempeä sopimus liikkumisen kanssa. Kaikenlainen liikkuminen on minulle henkireikä ja välttämättömyys, koska sairastan fibromyalgiaa. Liikunta auttaa hallitsemaan esimerkiksi selkäkipuja. Sairauteni myötä ymmärrän kivusta kärsiviä, sillä toisen kipuun ei voi samaistua.

 

Savolainen lenkkeilee juosten tai kävellen, käy kuntosalilla ja järvellä suppailemassa. Ainakin kerran kesässä on mukava päästä samoilemaan parin päivän vaellukselle. Yhden päivän retket onnistuvat vapaapäivinä. Lajin hän valitsee kulloisenkin fiiliksen mukaan; sen mukaan, mitä oma keho ja mieli sillä hetkellä tarvitsevat.

 

Liikunnanohjaaja Sirke Savolainen ottaa aikaa, kun ryhmän osallistujat harjoittelevat lihaskuntoa painotangolla.

 

 

Luotu liikkumaan
 

- Parasta työssäni on, kun voin todistaa onnistumisia. On hienoa, kun ihminen itse huomaa liikunnan vaikutuksen ja ymmärtää pystyvänsä fyysiseen suoritukseen.

 

Liikunnanohjaajaa palkitsee harrastajien kehittyminen. Yksi kertoo, että svingi lähtee nykyään helpommin kuin ennen. Toinen toteaa, että portaiden nouseminen sujuu helpommin.

 

Nykypäivänä monen työpäivät kuluvat istuen, matkat taitetaan autoillen ja illat kuluvat sohvalla. Vaikka ihmisen mieli on sopeutunut moderniin maailmaan, ihmiskeho ja aivot eivät ole muuttuneet.

 

- Liikkuminen on ihmisen luontainen tarve, muistuttaa Savolainen.

 

 

teksti: Riitta Jussila

kuvat: Kalle Saarinen


Takaisin uutisiin
Avaa sivuvalikko
Sulje sivuvalikko