Siirry tekstisisältöön ›

Soitinopinnot

Etusivu » Musiikkiopisto » Opetussuunnitelma » Soitinopinnot

Soitinopinnot

 

Opiskeltava soitin valitaan joko yleisimmistä kieli- ja kosketinsoittimista tai orkesterisoittimista. Myös yksinlauluopinnot kuuluvat mahdollisiin instrumenttiopintoihin.  Opiskeltavia instrumentteja ovat viulu, alttoviulu, sello, kontrabasso, huilu, klarinetti, fagotti, oboe, saksofoni, trumpetti, baritonitorvi, pasuuna, tuuba, lyömäsoittimet, piano, harmonikka, kitara, sähkökitara tai yksinlaulu. Opetus tarjotaan pääosin lähiopetuksena oppilaiden kotipaikkakunnilla.

 

Oppilas voi opintojen edetessä valita oman opintopolkunsa kurssikokonaisuudet ja suuntautumisvaihtoehdot. Perusopintojen aikana instrumenttiopinnoissa oppilas tutustuu eri musiikkityyleihin ja ilmaisukeinoihin sekä valitsee yhdessä opettajan kanssa pääaineen lisäksi valinnaisaineet, joiden suuntautumisvaihtoehtoina ovat joko rytmimusiikki tai klassinen musiikki. Instrumenttiopinnoissa tähdätään tässä vaiheessa jo päättötyöhön, jossa oppilas pohtii lähtökohtiensa kautta ohjelmiston sisältöä (rytmimusiikki, klassinen tai molemmat), yhteismusisoinnin toimintamallin (esim. orkesteri, kamarimusiikki jne.) ja päättötyön esitystavan (äänite, elektroninen musiikki, sävellystyö, tai kokeellinen esitys).

 

SOITTO- JA LAULUTUNNIT

 

Opintojen aloitusvaihe

30 minuuttia

Perusopinnot, opinnäyte 1 suoritettu

45 minuuttia

Perusopinnot, opinnäytteet 2 ja 3 suoritettu

60 minuuttia

Syventävät opinnot

60 minuuttia

 

Poikkeuksellisen nopeasti edistyville oppilaille voidaan myöntää lisäopetusta opettajan ehdotuksesta opiston harkinnan mukaan, lukuun ottamatta lauluopintoja.  Lisäopetusmahdollisuutta käytetään vain poikkeustapauksissa, korkeintaan 1-3 oppilasta / soitinryhmä. Lisäopetusta voi saada korkeintaan 30 minuuttia / oppilas musiikkiopiston tuntiraamin puitteissa.

 

Orkesterien, yhteismusisointiryhmien sekä musiikin perusteiden opintojen lukukausi on pääsääntöisesti yhtä pitkä. Musiikin kuunteleminen ja toisten esitysten seuraaminen on osa musiikin oppimista. Oppilaat osallistuvat mahdollisimman moneen musiikkiopiston matineaan ja muihin musiikkitapahtumiin. Esiintyminen konsertissa voi korvata yhden opetuskerran lukuvuoden aikana.

 

Tarkat, instrumenttikohtaiset sisällöt tavoitteineen on kirjattu Pirkan musiikkiopiston aineopetussuunnitelmiin.

 

Säestystunnit ja opinnäytteiden valmistelu

Säestystunnin pituus määräytyy ohjelmiston laajuuden mukaan. Lisätunteja voi anoa perustellusta syystä.

 

Instrumenttiopinnot

Säestystunteja

Laulu

Säestystunteja

P1

1 h (45 min)

P1

2 h

P2

2 h

P2

4 h

P3

3 h

Päättötyö

6 h

Päättötyö

4 h

 

 

 

Matineoihin ja muihin esiintymisiin valmistauduttaessa säestystunteja on mahdollista käyttää kerran ja lisäksi läpimeno ennen matineaa paikan päällä.

 

Musiikin hahmottaminen

 

 

 

Taso

Kesto

Perusopinnot

Musiikin hahmottamisessa järjestetään myös periodeja, joiden laskennallinen tuntimäärä saattaa poiketa koko vuoden mittaisesta kurssista

MuHa 1

45 minuuttia

MuHa 2

60 minuuttia

MuHa 3

75 minuuttia

MuHa 4

75 minuuttia

MuHa 5

75 minuuttia

Syventävät opinnot

MuHa 6

90 minuuttia

MuHa 7

90 minuuttia

 

 

 

Avaa sivuvalikko
Sulje sivuvalikko