keskiaikaseminaari 2021 - Ohjelmatiedot

Etusivu » Kansalaisopisto-opetus » Luennot, verkkoluennot ja seminaarit » Keskiaikaseminaari 2021 » Ohjelmatiedot

Keskiaikaseminaari 2021 - Ohjelmatiedot

 

25.9.2021 klo 10-16

 

Ohjelma


klo 10.00 Seminaarin avaussanat.
Pirkan opiston rehtori Matti Korolainen.


klo 10.05 Aimalasta Telkäntaipaleelle.

Tietokirjailija Juha Kuisma.

Esityksessä käsitellään Lempäälän ja erityisesti Lempoisten nimistön tulkintaa. Nimistössä on viitteitä siitä, että ortodoksisen kirkon toiminta olisi ulottunut alueelle ja että ensimmäinen kirkkorakennus olisi ollut ortodoksinen pyhättö. Entä mitä paikallistarut kertovat esikristillisen ajan kultista?

 

klo 10.50 Kadonneen kirkon jäljillä. Aimalan arkeologisten tutkimusten tuloksia.

Arkeologi Juha Ruohonen.

Arkeologi Juha Ruohonen

Vuonna 2017 tehdyissä arkeologisissa koekaivauksissa Aimalasta todettiin laaja ruumiskalmisto, josta tutkittiin kymmenen hautaa. Hautaustapojen ja luonnontieteellisten ajoitusten perusteella kyse on täysin kristillisestä, lähinnä 1300-luvulle ajoittuvasta Aimalan kirkon kirkkomaasta. Tutkimuksia paikalla jatkettiin loppukesästä 2021. Esitelmässä kerrotaan uusien tutkimusten alustavia tuloksia.


klo 11.50–12.50 Lounastauko (omakustanteinen).

 

Virta-kampuksen tiloissa seminaariväelle on tarjolla keittolounas (keitto + voileivät, kotikalja/vesi sekä kahvi/ tee ja pieni makea).

Lounaan hinta on 10 €, vain käteismaksu mahdollinen. Lounasta ei tarvitse varata etukäteen, mutta ilmoitathan mahdollisesta erityisruokavaliosta ilmoittautuessasi seminaariin, niin osaamme varautua sopivalla tarjottavalla.


klo 12.50 Piae Cantiones -musiikkia.

Pyhän Birgitan laulajat, joht. Olli-Taavetti Kankkunen.

Kamarikuoro Pyhän Birgitan Laulajat on noin 20 hengen nuorekas ja taitava kamarikuoro Lempäälästä.

Kuoroa johtaa MuT Olli-Taavetti Kankkunen (2019–). Ohjelmisto koostuu moniäänisestä kirkkomusiikista menneiltä vuosisadoilta nykypäivään. Kuoron perustehtävä on esiintyä ja palvella Lempäälän seurakunnan messuissa ja muissa tilaisuuksissa. Lisäksi kuoro konsertoi säännöllisesti. Seminaarissa kuoro esittää läpileikkauksen Piae Cantiones-kokoelmasta, joka on vanhin suomalainen ja pohjoismainen kokoelma kirkko- ja koululauluja. Koronarajoitusten salliessa kuoro esiintyy seminaarissa, mahdollisesti pienemmällä laulajajoukolla.

Pyhän Birgitan Laulajat

 

klo 13.15 Lempäälän Telkäntaipaleen Pyhän Birgitan kirkot.

Professori Markus Hiekkanen.

Professori Markus Hiekkanen

Esitelmä käsittelee Lempäälän seurakunnan kirkkorakennusten vaiheita nykyisellä paikalla. Alkuna on Aimalan kirkonpaikan hylkäämisen jälkeen Telkäntaipaleelle rakennetun uuden puukirkon sijaintipaikan ja rakennuspiirteiden esittely. Tästä siirrytään kivikirkkohankkeeseen vuoden 1500 tienoilla ja sen tuloksena valmistuneen rakennuksen elämään uuden ajan alkupuolella. Kirkon arkkitehtonisen ja tilallisen uudelleenmuotoilun aika 1800-luvulla saa oman osionsa, samoin varhainen modernisointi saman vuosisadan lopussa. Huomattavia muutoksia tehtiin myös 1980-luvulla. Kokonaisuutena esitelmä luonnostelee yli 600 vuoden kaaren Telkäntaipaleen kahden Birgitta-kirkon elämässä.

 

klo 14.15 Kuhun kuvat kulkenevat, sinne kirkko tehtänehen.

Dosentti Mikko Heikkilä.

Esitelmä käsittelee 1750-luvulta alkaen sekä runomuodossa että suorasanaisena tallennettua kansanperinnettä, joka selostaa Aimalassa aikoinaan sijainneen Vesilahden ja Lempäälän asukkaiden yhteiseksi väitetyn kirkon väitetyn tuhopolton taustaa ja selittää Lempoisten valikoitumista Lempäälän pitäjän kirkon rakentamispaikaksi. Esitelmässä pyritään vastaamaan muun muassa seuraaviin tutkimuskohteesta nouseviin kysymyksiin: 1) miltä ajalta Kirkkorunon muodostavat vanhalla itämerensuomalaisella runomitalla sepitetyt runosäkeet ovat, 2) millaisessa tilanteessa Kirkkoruno sepitettiin, 3) millainen Kirkkoruno oli vanhimmassa tavoitettavissa olevassa asussaan ja 4) miksi se todistettavasti säilyi sukupolvelta toiselle. Esitelmässä Kirkkoruno asetetaan myös laajempaan asiayhteyteen. Lisäksi arvioidaan suullisen kansanperinteen muuntumisnopeutta empiirisen evidenssin perusteella. 


klo 15.15 Ednerin ja Waldeniuksen pitäjänkuvausten esittely. Seminaarin koonti.

Dosentti Ilkka Mäkinen.

Puheenvuorossa saamme terveisiä kirkkoherra Erik Edneriltä ja teologian ylioppilas Michaël Waldeniukselta, joiden käsikirjoitukset on juuri julkistettu painettuina neljännesvuosituhatta niiden kirjoittamisen jälkeen. Minkälaisia he olivat ihmisinä? Minkälaisia rakennuspuita heidän työnsä antoivat seminaarin esitelmille?  Syntyykö uusi luku Lempäälän ja Suomen keskiajan historiaan?

Avaa sivuvalikko
Sulje sivuvalikko